Pure Organic Tastes

Vietnam

Sinds 1997 begeleiden wij enkele thee-, kruiden- en specerijenprojecten in Vietnam. Wij werken nauw samen met Vivang company.

Thee, gember, geelwortel, laos, kaneel en steranijs zijn o.a. producten die wij betrekken via Vivang company. Zij begeleiden de certificering van de boeren, verzamelen de producten en regelen de verscheping naar Nederland. Vivang company werkt nauw samen met honderden boeren in 3 noordelijke provincies in Vietnam.

Veel van deze boeren wonen in bergdorpen die vaak per brommer of soms alleen te voet te bereiken zijn. Doordat de boeren samenwerken en de bewerking lokaal plaats vindt zijn er hele dorpen betrokken bij dit proces. Vivang company ondersteunt deze lokale verwerking en draagt bij aan goede watervoorzieningen en verwerkingsplaatsen. Hierdoor wordt een goede kwaliteit gewaarborgd.

We begeleiden o.a. een groene thee project rond het Vietnamese dorpje Suoi Bu. We begeleiden hier de plaatselijk bevolking bij de theeproductie en zorgen voor praktische trainingen en opleidingen. Voordat er groene thee in Suoi Bu werd ontdekt, was het bergdorpje van de buitenwereld afgesneden. De bevolking, zo'n 50 gezinnen, was erg arm en er werd veel opium gebruikt. Met kleinschalige landbouw hield men het hoofd zo goed en zo kwaad als het ging boven water.
De ontwikkeling van de theeproductie heeft aan deze uitzichtloze situatie een einde gemaakt. Vrijwel iedereen heeft nu werk en een redelijk inkomen. Daarnaast betalen we een goede prijs voor de thee. Zo profiteert het hele dorp van de theeproductie. Iedereen heeft nu uitzicht op een zekere toekomst.

Een ander project dat wij steunen, is de verbetering van de school en het onderwijs voor jonge kinderen. Een goede opleiding is immers de basis van een beter leven. In Yen Bai staat een oud houten schooltje. Het schooltje bestaat uit slechts één kleine ruimte. Afgelopen schooljaar hebben de kinderen hier nog les gehad, ’s ochtends de kleintjes en ’s middags de oudere kinderen uit het dorp. Op deze manier was er voor alle kinderen gelegenheid om basisonderwijs te volgen. Helaas krijgen de kinderen geen les meer in het gebouw, het verkeert in een te slechte staat. Gelukkig is er intussen een dorpshuis gebouwd waar de kinderen nu tijdelijk zijn ondergebracht. Er zijn bouwplannen voor een nieuwe schooltje en er is inmiddels een nieuwe locatie toegewezen door de gemeente. Het project is in handen van de heer Ban Thua Chieu (voorzitter van de boerenclub voor Fairtrade) en de heer Trinh (manager van de theefabriek in Nam Cai). Het is voor de heren slechts wachten op akkoord van het district, het bouwplan en de kosten. Ondanks de stappen die genomen zijn is het dorp uiteindelijk afhankelijk van donateurs om dit project financieel te kunnen realiseren. Omdat ons bedrijf al een aantal jaren nauw samen werkt met boeren uit deze regio hebben wij er voor gekozen om dit bijzondere project te steunen dmv een financiële bijdrage. Wij hopen hiermee de bevolking, en in het bijzonder de kinderen, een goede toekomst te bieden.

Projecten

Hier vindt u alle informatie omtrent onze projecten in Vietnam en Egypte.

Producten

Hier vindt u ons productoverzicht.

Certificeringen

Download hier onze certificaten.